top of page

Mijn onderzoek

Mijn onderzoek naar hoogsensitiviteit onder (kinder)verpleegkundigen ben ik gaan doen om een indicatie te krijgen van het aantal hoogsensitieve verpleegkundigen. Ik wilde heel graag van hoogsensitiviteit een gespreksonderwerp binnen het ziekenhuis maken en ik dacht: hoe hoger het percentage des te groter waarschijnlijk het draagvlak zal zijn. 

 

Aan het onderzoek deden 114 (kinder)verpleegkundigen mee van zes verschillende kinderafdelingen van het UMCG, inclusief de intensive care. Uit het onderzoek bleek dat 41% van de deelnemers denkt hoogsensitief te zijn en inclusief twijfelaars zelfs 62%. Dit percentage is een stuk hoger dan de 20% die dr. Elaine Aron tijdens haar onderzoek vond. Mijns inziens is het hogere percentage goed te verklaren: de eigenschappen van een hoogsensitief persoon komen goed tot hun recht in de zorg. Daarnaast vinden hoogsensitieve personen diepgang en zingeving belangrijk, wat ze in een beroep in de zorg kunnen vinden.

 

(Tekst gaat verder onder 'resultaten').

Resultaten

Ik ben het onderzoek eerst op de afdeling waar ik werkte gaan doen. Voordat ik begon had ik geen idee hoe mijn collega's zouden reageren en hoeveel collega's hoogsensitief zouden zijn.

Het is namelijk een eigenschap waar personen zich vaak nog niet bewust van zijn of die ze verbergen, omdat het erover praten extra kwetsbaar maakt.  

 

Van mijn afdeling deden 33 (79%) personen mee. Door mijn onderzoek ontstond onderling een openheid over hoogsensitiviteit waar ik alleen van had kunnen dromen. Het was heel bijzonder om erachter te komen dat je jaren met collega's hebt gewerkt die ook hoogsensitief zijn en naast dezelfde talenten ook dezelfde uitdagingen van deze eigenschap ervaren.

Collega's van andere afdelingen hoorden van mijn onderzoek en vroegen of ik het onderzoek ook bij hen wilde doen. Uiteindelijk heb ik het onderzoek op zes afdelingen gedaan. Ik heb veel enthousiaste reacties en bedankjes gekregen, met name van collega's die door het onderzoek erachter kwamen dat ze hoogsensitief zijn. Voor hen vielen veel 'puzzelstukjes' op hun plek en dat gaf een gevoel van herkenning en opluchting.

 

Ik had het onderzoek ook graag op volwassenen afdelingen gedaan, om te kijken of het percentage hoogsensitiviteit daar anders zou zijn. Maar omdat ik alles in mijn vrije tijd deed, en de verwerking van alle gegevens veel tijd kostte, heb ik dat niet meer gedaan. 

Onderzoek bij jou op de afdeling?

Ik bied de mogelijkheid om mijn onderzoek ook bij jou in het team te doen. Het onderzoek geeft niet alleen inzicht in het percentage hoogsensitiviteit, maar geeft medewerkers ook meer inzicht in zichzelf, meer kennis over hoogsensitiviteit en handvatten hoe zij met deze eigenschap om kunnen gaan.

Het onderzoek kan tevens een opening bieden om van hoogsensitiviteit een gespreksonderwerp binnen het team te maken. Heb je nog vragen? Stel ze vrijblijvend via het contactformulier. Ben je al overtuigd? Dan bespreek ik graag

de voorwaarden waaronder ik het onderzoek kan doen. 

bottom of page